piatok 8. februára 2013

Fontána "Pijúce holubice" v Bratislave – po stopách žiarskych hlinikárov





Celkový pohľad na fontánu
V  roku 1982 bola v sade Janka Kráľa v Bratislave vybudovaná zaujímavá fontána, ktorá má oficiálne meno „Pijúce holubice“. Fontána bola vyrobená v Závode zlieváreň ZSNP v Žiari nad Hronom zo silumínu /zliatina hliníka s okolo 10 percentami kremíka/. Autorom návrhu je akademický sochár Ambróz Balážik a realizátormi hliníkovej časti tejto fontány bol Arpád Katona so zlievačmi B. Schneiderom, J. Páleníkom, , J. Tužinským a isteaj ďalšími, ktorých mená zostali zabudnuté.
Detail "Pijúcich holubíc"
Tri sediace holubice, ktoré pijú vodu zo stredu vyvýšeného podstavca sú 4,5 metrov vysoké, cela zostava bola odliata po jednotlivých častiach a zvarená v Závode zlieváreň. Zmontovaná a upravená bola pieskovaním priamo na mieste v Sade Janka Kráľa. Celé dielo je umiestnené v bazéne o priemere 15 metrov, v jeho dne sú zabudované vodomety, ktoré striekajú vodu do výšky viac, ako 5 metrov.
A. Katona si na fontánu veľmi dobre pamätá, nezdá sa mu len jej názov, v čase keď fontánu tvorili poznali ju pod menom „Mierové holubice na atómovom hríbe“. Faktom však zostáva a nevadí to ani skutočnosti, že táto fontána s holubicami v Sade J. Kráľa v Bratislave je dominantnou celého tohto krásneho parku. Fontánu s vodou pozri tu.



Pijúce holubice na atomovom hríbe

1 komentár:

  1. Uff, ako dobre, že názov „Mierové holubice na atómovom hríbe“ už neexistuje. Dlho som hľadala názov tejto fontány, ale podarilo sa mi to konečne až dnes. Ďakujem za váš článok. Dovolila som si naň dať odkaz na mojom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť